2020. június 4., csütörtök

Újra indul az élet az NHL-ben is

Lassan kezd beindulni az élet világszerte egyre több sportágban és bajnokságban. A vírus miatti leállást követően például a német Bundesliga már a harmadik fordulóját gyűri azóta. A tengerentúlon persze a COVID-19-en túl is van azért bőven probléma mostanában, de ott is kezdenek pislákolni a reménysugarak, hogy folytatódnak a bajnokságok. Múlt héten készítették el a profi észak-amerikai jégkorong bajnokság (NHL) folytatásának a tervezetét is. 

Kép forrása: Pittsburgh Gazette

A National Hockey League vezetősége és az NHLPA (azaz a játékosok szövetsége) közreműködésének eredményeképpen készült el a tervezet arról, hogy hogyan zárják le a 2019/20-as évadot. Még persze elég nyitott a kérdés, konkrét dátumokat nem is határoztak meg, de az biztos, hogy a következők szerint tervezik „kiosztani” a Stanley Kupát. (Fontos ismét kiemelni, hogy ez főleg még tervezet, így ha kijelentő módban is fogalmazok, az még inkább csak feltételes mód.)

Kép forrása: The New York Times
Március 12-én játszották le az utolsó mérkőzést az NHL-ben. Mivel az azt követő 189 meccs teljesen elmaradt, az aznapi állást veszik alapul. Mind a keleti, mind pedig a nyugati konferenciából 12 csapat jut a rájátszásba, ez azt jelenti, hogy összesen hét csapat (Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Anaheim Ducks, Los Angeles Kings, San Jose Sharks, Ottawa Senators és Detroit Red Wings) számára ért véget ténylegesen a szezon. 
A konferencia első négy csapata egymás ellen játszik majd egy single round robint (azaz mindenki játszik mindenkivel) és ez kialakít majd egy sorrendet. A mérkőzéseket az alapszakasz mérkőzések szabályai (és hosszabbítási rendszere) alapján vívják majd meg a csapatok. 
A maradék nyolc csapat a konferencián belül egy egyenes kieséses rendszerben, best-of-5 (azaz három győzelemig tartó) szériában felezi le saját magát (ez a Play-In szakasz). 
Majd a győztesek a kiemeltek ellen játszanak és onnantól kezdve kezdődik a playoff tényleges első köre, ez már sima egyenes kieséses rendszer, a szokásos módon vezet a Stanley Cup győzelemig.

Az Eastern Conference-ben a négy kiemelt csapat a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers
A Play-in párosításai az alábbiak lesznek:
  • Toronto Maple Leaves vs Columbus Blue Jackets (a győztes az első kiemelt ellen játszik)
  • Pittsburgh Penguins vs Montreal Canadiens (a győztes a negyedik kiemelt ellen játszik)
  • New York Islanders vs Florida Panthers (a győztes a második kiemelt ellen játszik)
  • Carolina Hurricanes vs New York Rangers (a győztes a harmadik kiemelt ellen játszik)


A Nyugati Konferencia négy kiemelt csapata a St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars
A Play-in párosításai az alábbiak lesznek:
  • Calgary Flames vs Winnipeg Jets (a győztes az első kiemelt ellen játszik)
  • Edmonton Oilers vs Chicago Blackhawks (a győztes a negyedik kiemelt ellen játszik)
  • Vancouver Canucks vs Minnesota Wild (a győztes a második kiemelt ellen játszik)
  • Nashville Predators vs Phoenix Coyotes (a győztes a harmadik kiemelt ellen játszik)



(Azt egyébként nem döntötték el véglegesen, hogy a fenti rendszer szerint működjön a győztesek és a kiemeltek párosítása (ez a bracket rendszer), vagy pedig a kiemelés döntsön (seeding rendszer, mint az NFL Wild Cardjánál is működik), azaz az alapszakaszt legmagasabb helyen záró győztes a legalacsonyabb kiemelt ellen játszik, és így tovább.)

A tervek szerint a Play-in kört az adott konferenciában résztvevő 12 csapat egyikénél rendezik majd meg. Ennek az lenne a célja, hogy az utazásból adódó vírusfertőzés veszélyét minimálisra csökkentsék. Egyelőre Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto és Vancouver jelezte szándékát arra, hogy megrendezze ezeket a rendezvényeket, de mind a végleges helyszíneket, mind a tervezett időpontokat még homály fedi. Értelemszerűen ez majd elsősorban a COVID-helyzettől és a helyi állami szabályozástól is függő kérdés. 
Az is valószínűnek tűnik, hogy szigorítanak az utazó keretek összeállításával kapcsolatosan is. A tervezet szerint – főleg a tesztelési kapacitások miatt – minden csapat maximálisan 50 fős csapattal indulhat útnak, és ebbe a létszámba bele kell férnie az összes játékosnak, edzőnek és kisegítő személyzetnek. 


Mindenesetre a nagy leállást követően egy nagyon izgalmas és különleges végjátékra számíthatnak a jégkorong szerelmesei. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése