2019. május 12., vasárnap

Harmadik forduló a HFL-ben

Három forduló után még két csapat veretlen, kettő nyeretlen a Maker's Mark HFL 2019-es kiírásában, egy elszenvedte a hétvégén az első vereségét, egy, pedig megszerezte az első győzelmét.
Ez történt az elmúlt két hétvégén.

Fotó: Kraus Gabriella



A HFL harmadik fordulója még a múlt hétvégén kezdődött, a Budapest Cowbells és a Győr Sharks összecsapásával. A mérkőzés, mint az Ázott Nyúl került be a köztudatba, ugyanis komoly esőben feszült egymásnak a két csapat a nyúli pályán. A mérkőzés színvonalára is vastagon rányomta a bélyegét az időjárás, borzasztóan sok hibával játszott mind a két csapat. A végeredmény végül egészen szoros lett, 18-6-ra nyert Troy Baker és csapata. 

Fotó: Váradi és Király Fotó
A forduló második mérkőzésére szombaton került sor a First Fielden. A fehérvári pálya kifejezetten jó ómennek tűnik a Budapest Wolves számára. Eddig három HFL-mérkőzést játszottunk ott (mondjuk kétszer is hazai csapatként) és mindegyik alkalommal győztesen utazhattunk haza. Bár az Enthroners masszívan erősített a szezon előtt, ennek ellenére a győzelem reményében utaztunk Székesfehérvárra. Bizakodásunk alapja nem csak a játékosállományunk erőssége volt, hanem az is, hogy három hetünk is volt felkészülni az összecsapásra. Bár ez a felkészülési időszak közel sem volt tökéletes, ettől függetlenül az edzői stáb részletesen kielemezte az Enthroners játékát és igyekeztünk ebből minél többet átadni a játékosainknak.

Fotó: DigitalSport
A mérkőzést kickoffal kezdtük. Kovács István vezetőedző szerette volna, ha támadással kezdhetjük a meccset, ezért még a mérkőzés előtt az a döntés született, hogy onside kickkel nyitunk. Ben Lyons jól rúgta meg a labdát, a rúgó csapat is jól dolgozott és Bicskei Dániel labdaszerzésével kezdődött a találkozó. Az offense félpályás drive-ja során, mint kés a vajon, úgy ment át a fehérvári védelmen és Danku Dávid rövid futott touchdownjával megszereztük a vezetést. (0-7) Bár elég precíz képünk volt arról, hogy mit fog játszani ellenfelünk, ennek ellenére az első drive-ban még kicsit megszeppenten játszott a védelmünk, szépen haladt előre a Gombos Bence irányította offense és végül a red zone-ban a secondary elváltotta magát és az egyetemi válogatott Tóth Nándor elkapásával egyenlített a hazai csapat. (7-7) A második offense drive-unk nagyon gyorsan punttal ért véget. Az Enthroners pedig onnan folytatta, ahol abbahagyta az első drive-ot, haladt előre, bár a védelmünk egyre jobban helyt állt. Végül a red zone-ban sikerült is megállítanunk az Enthroners-t, akik ettől függetlenül is Baksa "Feri the leg" Ferenc mezőnygólja révén a második negyed elején átvették a vezetést. (10-7) Az offense-ünk azonban visszatért a saját, domináns játékához. A drive végén a megabiztosan játszó Bencsics Márk Gecser Máté kezébe passzolt. (10-14) A következő drive-ban az Enthroners hiába próbálkozott, három kísérlet után leküldte a védelmünk őket a pályáról. Nem úgy a mi offense-ünk. Egy szép drive végén ismét Danku Dávid oldotta meg a hátralévő néhány yardot. (10-21) 

Fotó: DigitalSport
Még bőven nyitott volt a mérkőzés, amikor a második negyed végén a hazai csapat megkezdte támadósorozatát. Ahogy korábban már többször is, a védelem még a line of scrimmage mögött odaért a hawaii import runningback Ryan Tuiasoára, és Bicskei Dániel kiszakította a kezéből a labdát. A földön pattogó játékszert Bernard Dawson Jr. linebacker szedte össze és több, mint 50 yardon keresztül visszavitte, a fehérvári offense játékosok már csak az end zone-ban érték utol. (10-28) A félidőből ekkor már csak egszen kevés idő volt hátra, így az Enthroners kitérdelte a hátralévő időt.

Fotó: DigitalSport
A második félidőt mi kezdtük visszahordással. A nyitó drive-ot pedig egy parádés Szatlmayer-futás fémjelezte. Az idén pozíciót váltó running back nagyjából 50 yardot futott, mire végül utolérték őt a fehérvári védők. A drive-ot végül ismét - aznap harmadik alkalommal - Danku Dávid fejezte be egy rövid futással. (10-34) Ekkor még senki sem tudta, hogy ez volt az utolsó pontszerzés a mérkőzésen. A kickoff csapatunk ismét egy onside kickel próbálkozott, hogy végleg bebiztosítsuk a győzelmet a már egyébként is tetemes előnyt tovább növelve. Ben Lyons tökéletes onside kickjét Marcus Brown szedte össze és jöhetett megint az offense-ünk. De a tervek nem úgy alakultak, ahogy a csapatok - vagy akár a nézők - szerették volna. A hibákkal, büntetéssekkel egyébként is teletűzdelt játék sokszor állt kisebb-nagyobb sérülések miatt. Mindkét csapat 2-szer puntolni kényszerült egy-egy rövidre szabott drive végén. A félidő negyedik offensive drive-jában a második félidőben egyébként elég komoly nyomás alatt játszó Bencsics Márk eladta a labdát, Jebray Regan húzta le a passzt. A jó mezőnypozícióból indított drive-ot azonban nem tudta az Enthroners pontokra váltani, négy kísérlet után levonulni kényszerültek a pályáról. Ezt követően elkezdődött a mérkőzés leghosszabb és legfurább drive-ja. Lassan és kicsit haladt előre az offense-ünk (főleg a büntetések miatt - 2 és 40 is volt a down and distance szituáció) és puntolni kényszerültünk. Azonban Storcz András puntert a rúgást követően megütötték a fehérvári védők, ezért a drive folytatódhatott. Ezúttal sem sikerült kellőképpen haladnunk, ismét puntolni kényszerültünk. Storcz puntját azonban a fehérvári visszahordó csak megérinteni tudta és az így szabaddá vált labdára Danki Dávid vetődött rá. Remek mezőnypozícióból folytathatta a támadást az offense - harmadszor nekiindulva. Sajnos a goal line közelébe érve Bencsics Márk ismét eladta a labdát, a passzsávba ezúttal Koltai Gergely lépett be ügyesen. Ez már bőven a negyedik negyed második felében történt. Mélyen a saját térfelükről indulva az Enthroners offense továbbra sem tudott igazán nagyot alkotni, ráadásul Gombos Bence egyre nagyobb nyomással találta szemben magát, többször is megütötték vagy sackelték a mieink. Az Enthroners ismét puntolni kényszerült. Az utolsó offensive drive-unkkal az ellenfél 40 yardos vonala környékéig jutottunk el, de ezúttal Ben Lyons nem tudta pontokra váltani a hosszú mezőnygól kísérletet. Az Enthroners-nek pedig már nem maradt annyi ideje a végére, hogy érdemben drive-ot tudjon vezetni. Egyetlen futásuk volt, amit a védelem - ahogy egész nap - tökéletesen hatástalanított. 

Fotó: DigitalSport
Volt a mérkőzésnek jópár highlightja és mélypontja is. Mindenképpen ki kell emelni, hogy milyen szívvel-lélekkel játszottak a srácok mindkét oldanon. Sajnos ez bőven vezetett hibákhoz, szabálytalanságokhoz és sérülésekhez is. Az Enthroners részéről komolyabban megsérül Mike Wallace és Poór Attila safety valamint Max Nedzelsky linebacker, nálunk kidőlt az egyetemi válogatott cornerback Nemes Nátán. Az is egyértelművé vált, hogy az Enthroners offense-ében még mindig az összeszokottság hiánya (főleg az irányító-elkapó relációban) komolyan megnehezíti az előrehaladást és ezt a prblémát a - már tavaly óta érő - offensive coordinator csere sem oldotta meg. Nálunk is vannak még komolyabb, betömésre váró lyukak a rendszerben. A leginkább szembetűnő probléma mégis a büntetések száma. Ezen kell dolgoznunk sokat. Emellett számos apró hiányosságra is fény derült a meccs során. Azok egy részét még a meccs során ki tudtuk küszöbölni, de lesz dolgunk bőven a héten, készülve a Cowbells ellen.

A defense oldaláról néhány játékos statisztikáját mindenképpen érdemes kiemelni:
Bicskei Dániel (DE): 5 tackle, 1.5 sack, 1 forced fumble, 1 recovered fumble
Bernard Dawson Jr. (LB): 5 tackle, 1 recovered fumble, 1 defensive TD
Homoki Gergely (LB): 4 tackle, 1 pass defended
Marcus Brown (CB): 3.5 tackle, 1 fumble recovered, 1 pass defended

Drive chart
QUARTER 1
WOL - Rushing TD (Danku, PAT: Lyons) 0-7
ENT - Pass TD (Gombos-Tóth, PAT: Baksa) 7-7
WOL - Punt
QUARTER 2
ENT - FG (Baksa) 10-7
WOL - Pass TD (Bencsics-Gecser, PAT: Lyons) 10-14
ENT - 3 & out
WOL - Rushing TD (Danku, PAT: Lyons) 10-21
ENT - Fumble returned for TD (Dawson Jr, PAT: Lyons) 10-28
ENT - End of half
QUARTER 3
WOL - Rushing TD (Danku, PAT missed) 10-34
WOL - Punt
ENT - Punt
WOL - Punt
ENT - Punt
WOL - INT (Regan)
ENT - Turnover on downs
QUARTER 4
WOL - INT (Gyarmati)
ENT - Punt
WOL - FG missed
ENT - End of game


A forduló utolsó mérkőzését az eddig két 0-2-es keleti csapat, a Miskolc Steelers és a Kijev Capitals vívta. Nem volt egy jó mérkőzés a vasárnapi felsőzsolcai összecsapás. Az első félidőben mindkét csapat rengeteg hibával játszott. A tavaly még bivalyerős miskolci offense-en nagyon érződik, hogy Jeremy Dixon nem válasz a Vasyl Yordan kiesése miatt megüresedett QB posztra. A passzjáték hiányában pedig hiába klasszis a mi szintünkön Andre Whyte runningback, egyedül nem tudja életben tartani az offense-t. Az első félidőben még versenyben voltak a csapatok, 7-7-es eredménnyel fordultak a csapatok. Aztán a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy összeomlott fejben a Steelers. Hibát hibára halmozva játszottak és nem is látszott rajtuk igazán az akarás és a hit, hogy versenyben tudnak maradni az ukránokkal szemben. Whyte ugyan még futott egy touchdownt a negyed elején, azonban utána beindult az ukrán gépezet és a Kijevbe igazoló Troy Rice vezetésével végül csúnyán bedarálták a miskolci gárdát. A végeredmény 14-41 lett. 


Ezzel lezárult a HFL harmadik köre. Két csapat veretlen eddig, kettő pedig nyeretlen. A következő forduló legizgalmasabb mérkőzése kétségtelenül a Wolves-Cowbells összecsapás lesz, mely lehet, hogy az alapszakasz első helyéről fog dönteni. Felsőzsolcára utazik majd az Enthroners és győri látogatást tesz a Capitals. Izgalmas hét előtt állunk.


Természetesen az alacsonyabb ligákban is folynak az alapszakasz-mérkőzések. 
A Powerade Divízió 1-ben a Szombathely Crushers, a Dunaújváros Gorillaz és az Eger Heroes már biztosan ott lesznek a rájátszásban. Egy hely még kiadó, azért a Nyíregyháza Tigers, a Budapest Cowbells 2 és a Budapest Titans vannak még versenyben.


A TD Store Divízió 2-ben is kezd szétszakadni a mezőny. A Mustangs toronymagas esélyese a ligának, Zahovay Ádám srácai legutóbb 50-0-ra intézték el a Crushers második számú csapatát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése