2017. június 8., csütörtök

Hosszú pünkösdi hétvége

Meglehetősen hosszú és fárasztó - ugyanakkor viszonylag sikeresnek mondható - hétvégén van túl a Budapest Wolves.



Kezdjük az elején! 



Az U13-asok (fotó: Pfisztner Tamás)



Vasárnap került megrendezésre a HFL idei kiírásában az utolsó alapszakasz mérkőzésünk. Hazai pályán az a Győr Sharks volt az ellenfelünk, akik eddig egy mérkőzést nyertek meg három vereségük mellett - akárcsak mi. Éppen ezért mindkét csapat számára amolyan win-or-go-home meccs volt ez, rájátszás a rájátszás előtt. Hiszen mindkét csapatnak csak a győzelem tarthatta életben az esélyeit a playoffra.

A Sharks egyébként a szezon elejéhez képest nagyon feljött, külön kiemelném korábbi szekszárdi játékosom, Gyarmati Máté személyét, aki irányítóként érkezett Győrbe ősszel, majd amikor kiderült, hogy az import Phil fog irányítani a Cápáknál, kemény munka árán első számú safety-vé lépett elő.
 (Máté a mérkőzést követően a felnőtt válogatottba is meghívást nyert.)

Fotó: Photopium
Élethalál mérkőzés volt ez számunkra, ennek megfelelően készültünk a mérkőzésre. Sajnos a kezdés ezt nem mutatta meg. Rögtön az első drive-ból egy iszonyú gyors touchdownt kapott a védelmünk, azonban utána felébredt a csapat. A félidőben az offense pontos és gyors játékkal 22 pontot pakolt fel, míg a defense két labdát is szerzett, egyszer downokkal szereztünk labdát, egy alkalommal pedig puntra kényszerítettük ellenfelünket.


Fotó: Photopium
22-7-es vezetés birtokában fordultunk rá a második félidőre. Ami a nagyjából az idén megszokott forgatókönyv szerint folytatódott. Az offense back-to-back-to-back három labdát is eladott, ráadásul minden alkalommal a short fielden szerzett labdát pontokra tudták váltani a győriek. A három bekapott touchdown megroppantotta a védelmet és még további két alkalommal kapituláltunk az egyszerű, de hatékony Sharks-offense ellen. Ami nagy változás volt a szezon korábbi mérkőzéseihez képest, az az volt, hogy míg a defense nem találta meg önmagát, az offense ismét játékba tudott lendülni a három turnover után. 

Fotó: Photopium
Az offense feléledése végül kirántotta a védelmet is a gödörből, és további két labdát is szereztünk. Egyik alkalommal Dancs Tamás cornerback ütött fel egy passz, amit Xavier Marsden húzott le a levegőből, az azt megelőző drive-ban pedig import sefaty-nk meg sem állt egy megkaparintott fumble-lel az ellenfél end zone-jáig. Xavier végül a meccs legjobb játékosának járó címet is megkapta, hiszen a defense-ben nyújtott munkája mellett kettő futott touchdownnal is hozzájárult teljesítményünkhöz.


Xavier Marsden (fotó: Photopium)
Végül, az utolsó percig kiélezett összecsapáson 57-44-re meg tudtuk nyerni a párharcot, már csak a hétfői Cowbells-Gorillaz meccs eredményét kellett megvárnunk.



_______________________________________________________________

Pünkösd hétfőn, kora reggel már a buszon ültünk az U13-as és az U17-es játékosokkal utaztunk Bécs felé. Az U13-as csapatot Kócs Máté vezetőedző, Barkóczi Bálint offensive coordinator és Répászky Botond edző vitték csatába, míg az U17-esekre maradt Miakich Gábor és jómagam (Gábor vezetőedzőként a defense-t irányította, rám maradt az offense koordinálása). 

Fotó: Junior Tigers
A bécsi Junior Tigers által szervezett dupla meccsnap programját az U13-asok kezdték a Donaustadt sportkomplexumban. Egy igencsak hullámzó mérkőzést láthattunk. A mieink jobban kezdték a találkozót, offense oldalon főleg Steiner András – aki már az Újpest Bulldogs ellen is kiemelkedően teljesített – nevét ismételgette folyamatosan a speaker. Aki egyébként egészen remek volt, elfogulatlanul csak a játék szépségével foglalkozott és teljesen odáig volt a gyönyörűségtől, hogy milyen jó passzjátékot mutatott a Wolves U13. Persze a rendszerbe időnként hiba csúszott, de mint a játékosoknak, mind pedig a nagyon fiatal edzői stábnak van bőven ideje és lehetősége fejlődni. Az első félidő egyik legmókásabb jelenete az volt, amikor a Junior Tigers rohamainak köszönhetően összeomlott a támadófal és a menekülésre kényszerülő Steiner Bobby véletlenül centere, Fekete Gábor kezébe passzolta a labdát. Gábor pedig jó csapattársként el is kapta a passzt – de mint tudjuk, ez szabálytalan, és mint már az egész U13-as csapat megtanulta, ez a szabálytalanság (ineligible receiver) downvesztéssel jár.

Fotó: Junior Tigers
A második félidő komoly izgalmasra sikerült, de sajnos azt már nem láttam, mert el kellett kezdenünk készülni az U17-es mérkőzésre. Az biztos azonban, hogy a túlkorosként játszó Isztl Patrícia igazi game changernek bizonyult, a két interceptionjével a cornerback nagyban kivette a részét a győzelemből. A védelemből egyébként még ki kell emelnem egyrészt Homoki Balázs nevét (akinek a nevét nagyjából minden alkalommal ki kell emelni, amikor pályára lép), valamint linebacker társát, Forgó Bálintot, aki kis termete (és 11 éves kora) ellenére nagyon vagányul és nagyon hasznosan játszott. A védelem egy másik kulcsfigurájának, Turi Jankának sajnos nem volt jó napja, az egyébként is sérült mutatóujjába csapattársa belerúgott, így bár a kislány nagyon szerette volna folytatni a meccset, nem engedtük vissza a pályára. 
A mérkőzést végül 14-12 arányban megnyerte a Budapest Wolves U13, ezzel Kócs Máté vezetőedzői mérlege 2-0-ra módosult és ezzel ő a Wolves egyetlen veretlen vezetőedzője – ahogy erre a buszúton hazafelé fel is hívta a figyelmet. :)

Rögtön az U13-as mérkőzés után következett az U17-esek összecsapása. 
Ezen a meccsen azonban sok izgalomról nem tudunk beszámolni. Szegény osztrákok (elég hamar tényleg elkezdtem őket sajnálni) ugyanis csúnyán lábon lőtték magukat azzal, hogy 3 snapjükből 2 biztosan rossz volt. Ennek következtében viszonylag könnyű dolga volt Miakich Gábor védelmének. A remek defense munka folyamatosan kiváló field positionhöz juttatta az offense-et, ahonnal Tóth Levente irányító sorra osztogatta a TD passzokat. Az első negyedben nem is jutott ki a labda a házigazdák térfeléről és 28-0-lal fordultunk a második negyedre. 
A második játékrészben kicsit akadozott az offense – igaz, addigra a sokadik számú cserejátékosok is pályára léptek. Mindössze egy alkalommal, a félidő végén sikerült pontokat felraknunk a táblára. Az ellenfél offense-e (és ezáltal a mi védelmünk) azonban hasonló teljesítményt nyújtott, mint korábban, 34-0-val fordultunk pihenőre. 
A második félidőben nagyon fontos volt, hogy mielőbb megszerezzük a 35 pontos különbséget, hiszen szűkös volt a rendelkezésünkre álló idő a busz indulása miatt, így mielőbb mercy rule-hoz (ezáltal futó órához) akartunk jutni. Ez rögtön az első drive-ban sikerült is, így a második félidő gyakorlatilag végig futó óra mellett telt. Ez persze mit sem befolyásolt a mérkőzés képén, a defense brillírozott, az offense pedig gyártotta a pontokat. 60-0 lett a végeredmény. 

Fotó: Junior Tigers
Volt néhány meglehetősen látványos és lényeges momentum, amire kitérnék.

  1. Még az első félidőben Deim Vilmos runningback kapott egy screen pass-t, amivel meglódult és ahelyett, hogy kikerülte volna a védőt, aki meg akarta állítani, simán keresztülgázolt rajta (trucking) és touchdownt futott.
  2. Orova Botond a labda mindkét oldalán remekül játszott, offense-ben és defense-ben is szerzett pontokat. A negyedik negyedben egy receiver reverse pass play-t hívtam, azonban annyira nem volt ideje Botinak passzolni, hogy úgy döntött, megpróbálja megfutni a play-t. Ez olyan jól sikerült, hogy egy 70 yardos touchdownt futott.
  3. Varga Tamás már számos alkalommal bizonyította, hogy mekkora tehetség. Tóth Levente éppen ezért előszeretettel szokott neki passzolni. Ezen a mérkőzésen is volt egy jelenet, amikor Levi három védő közé dobta be a labdát az end zone-ba. Tomi felemelkedett és játszi könnyedséggel lehúzta a játékszert hat pontért.
  4. Wang Wen Long játéka is érdekes volt. A kínai származású játékos egészen szépen teljesített az őszi U17-es szezonban defensive endként, azonban az őszi-téli időszak alatt lefogyott 75 kilóra. Úgyhogy linebackert és defensive backet kell játszania, nagyjából mostanában találtuk meg neki a helyet. A játékos ettől függetlenül – és tőle a tavaszi szezonban szokatlanul – meglepő intenzitással, keménységgel és agresszivitással játszott, ami ugyan jónéhány yardnyi büntetéssel járt, de mindenképpen előre mutató dolog.

Arra azonban mindenképpen figyelnünk kell, hogy a srácok ne higgyék el magukról, hogy tényleg ennyivel jobbak, mint az osztrákok, mert azért a Junior Tigers (vagy Vienna Warlords) U17-es csapata közel sem az osztrák U17-es bajnokság erőviszonyait tükrözi – ahogy ezzel a játékosok jórészének tavaly ősszel szembesülnie is kellett. 

Fotó: Budapest Wolves
Bécsből hazafelé, míg a játékosok vidáman ünnepeltek, mi Miakich Gáborral felettébb feszültek voltunk. Ekkor játszották ugyanis a HFL utolsó alapszakasz mérkőzését, a Dunaújváros Gorillaz és a Budapest Cowbells összecsapását. A képlet – számunkra – rém egyszerű volt, ha nyer a Cowbells, akkor rájátszásban vagyunk, ha viszont a Gorillaz nyer, akkor kiesünk és vége a HFL-szezonnak. Éppen ezért meglehetősen szíven ütött minket, hogy amikor bekapcsolódtunk a mérkőzésbe, akkor a Dunaújváros vezetett 17-0-ra. 
A második félidőben azonban a Cowbells védelme nagyon szépen dolgozott (már amennyit láttam a mérkőzésből) és az offense is hozta a yardokat. Végül 17-20 arányban a fővárosi alakulat győzött. Felteszem, még sosem volt olyan, hogy ennyi Wolves-drukker szorított volna a Cowbells győzelméért.

Mivel a Steelers még szombaton megverte az Eger Heroes csapatát, ezért az alábbiak szerint végződött a HFL idei alapszakasza.
- Első helyen, veretlenül zárt a Miskolc Steelers és hazai pályán mérkőzik meg az első elődöntőben.
- Második helyen, 3-2-es mérleggel zárt az Eger Heroes, szintén hazai pályán rendezhetik meg az elődöntőt.
- Szintén 3-2-es mérleggel harmadik lett a Budapest Cowbells. Ők Egerbe utaznak az elődöntőben.
- A Budapest Wolves negatív, 2-3-as mérleggel elcsípte a rájátszást jelentő negyedik helyet, ezzel a helyezéssel pedig a Miskolc Steelers otthonába kell majd utaznunk az elődöntőre.
Egyaránt egy győzelemmel és négy vereséggel végzett a Dunaújváros Gorillaz és a Győr Sharks is. Ezzel az eredménnyel mindkét csapat szezonja véget ért. 

Fotó: Hungarian Football
Ami a továbbiakban lesz:
- A HFL három hét múlva folytatódik, június 24-én és 25-én kerülnek megrendezésre az elődöntők, ugyebár Miskolcon és Egerben. Érdekesség, hogy a hírek szerint a Heroes két importja hazautazott, ami jó előjel lehet a Cowbells számára.
- A hétvégén, június 10-én a Wolves Future Team St. Pöltenbe utazik, ahol a Football-Austria Division 1 alapszakaszának visszavágóján vesznek részt
- Két hét múlva, június 18-án, szintén az oszták divízió 1 keretében Budapestre utazik a Bratislava Monarchs, hogy megmérkőzzön a Wolves-szal




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése