2017. január 2., hétfő

Vége az NFL-alapszakasznak

Volt pár nyitott kérdés az NFL alapszakaszának utolsó játékhete előtt, természetesen a válaszokat is megkaptuk. Rövid tájékoztatás következik.



A New England Patriots simian verte a Miami Dolphins-t az AFC East csoport utolsó meccsén, ami azt jelentette, hogy Bill Belichik és csapata az AFC főcsoport első helyén végzett 14-2-es mérleggel (amivel egyébként az egész liga tabellájának élén végzett - nem mintha ez bármit is számítana). Tom Brady pedig egy újabb NFL rekordot tudhat magáénak, 28 TD passz mellé 2 interceptiont dobott idén, ami a legjobb singe season TD-INT mutató (egy TD passzra mennyi interception jut). A Dolphins pedig az AFC hatodik helyén jutott rájátszásba.
Szintén a főcsoport-elsőségért ment az Oakland Raiders - ami ugye a Patriots győzelmével meghiúsult -, azonban nem hogy a főcsoportot, de még saját divízióját sem tudta megnyerni a Raiders. A kaliforniaik 24-6 arányban kikaptak a Denver Broncos-tól, míg a csoportrivális Kansas City Chiefs legyőzte a San Diego Chargers-t. A kansas-i csapat ezzel - a jobb divízió-mérlege miatt - megnyerte az AFC West csoportot és pihen az első héten, a Raiders ötödik helyen jutott a playoffba és Wild Card meccsre kényszerül - ami Derek Carr kiválása következtében elég nagy falat lehet. 
A Pttisburgh Steelers helye már biztos volt a rájátszásban, a Cleveland Browns elleni nyögvenyelős, hosszabbításban megszerzett győzelmével (amit 7 kezdőjátékos nélkül - többek között az első számú irányító, elkapó és running back - hoztak le) bebiztosította harmadik helyét a főcsoportban. 
A Houston Texans csoportelsősége is már biztos volt, ettől függetlenül is kiábrándítóan gyengén játszottak a Tennessee Titans ellen. A Titans győzött, a Texans pedig negyedik helyen bejutott a rájátszásba.
A Wild Card kör párosítása az AFC főcsoportban:
Miami Dolphins (6) @ Pittsburgh Steelers (3)
Oakland Raiders (5) @ Houston Texans (4)
A New England Patriots (1) és a Kansas City Chiefs (2) pihennek.

Az NFC főcsoportban még voltak kérdések. Egyrészt a Tampa Bay Buccaneers-nek még volt papíron esélye. Hiába nyertek azonban a Carolina Panthers ellen, a többi mérkőzésen nekik nem kedvező eredmények születtek így búcsút inthettek a rájátszásnak.
A Dallas Cowboys már az utolsó játékhét előtt megnyerte a főcsoportot, így vereségük a Philadelphia Eagles ellen nem osztott, nem szorzott. 
Sokkal nagyobb tétje volt a New York Giants és a Washington Redskins párharcának. Bár a Giants már biztos rájátszás résztvevő volt, a Redskins még az utolsó szalmaszálakba kapaszkodhatott, hogy playoff-szereplő lehessen. A Giants azonban győzött 19-10-re, így a washingtoni alakulat szezonja véget ért. A Giants a győzelmével az ötödik helyen jutott a rájátszásba.
Az Atlanta Falcons csoportelsősége tekintetében sem volt kérdés, New Orleans Saints felett aratott utolsó körös győzelmükkel a georgiaiak bebiztosították a második helyüket a főcsoportban, így a Wild Card körben pihenhettek. 
A Seattle Seahawks playoff-szereplése sem forgott veszélyben, már az utolsó játékhét előtt megnyerték csoportjukat, így a San Francisco 49ers felett aratott kínkeserves győzelmük csak egy dologra volt jó: beütötték az utolsó szeget is Chip Kelly (49ers vezetőedző) koporsójában - a zseniális szakembert és a general managert is kirúgta a san franciscoi csapat. A Seahawks harmadik helyen jutott a rájátszásba.
A legizgalmasabb mérkőzés a vasárnap éjszakai rangadó volt, az NFC North csoportrangadója. A korábbi eredmények tükrében a mérkőzés már "csak" a csoportelsőséget befolyásolta, de mind a Green Bay Packers, mind pedig a Detroit Lions már biztos rájátszás-résztvevőként lépett pályára. A Packers végül 31-24-re nyert és ezzel a wisconsini csapat az elmúlt hat szezonban ötödik alkalommal nyerte meg divízióját. A Green Bay ezzel a negyedik helyen jutott rájátszásba, a Lions pedig hatodikként lett playoff résztvevő. 
A Wild Card koror párosítása az NFC főcsoportban:
Detroit Lions (6) @ Seattle Seahawks (3)
New York Giants (5) @ Green Bay Packers (4)
A Dallas Cowboys (1) és a Atlanta Falcons (2) pihennek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése