2015. október 16., péntek

Végjátékhoz közel az amerikai baseball ligában

Végjátékához közeledik az MLB (Major League Baseball) versenysorozata.
A profi baseball liga csapatai kettő főcsoportba (az ottani elnevezés szerint kettő ligába) tömörülnek, van az American League és a másik a National League. Tegnap a két liga elődöntő szériáinak utolsó mérkőzéseire került sor - kisebb meglepetés is született.



Az American League tekintetében különösebb meglepetés nem született, ha abból indulunk ki, hogy az alapszakasz két legjobb csapata jutott a döntőbe. A 162 mérkőzéses alapszakaszt 95 győzelmével és 67 vereségével a Kansas City Royals zárta a legjobban, míg alig valamivel lemaradva, 93 győzelemmel és 69 vereséggel a Toronto Blue Jays nyerte meg a keleti divíziót. Azt, hogy mennyire kiegyenlített volt az AL főcsoport mi sem példázza jobban, hogy mindkét elődöntőn a maximális 5 mérkőzésre volt szükség, hogy döntésre jussanak a csapatok. A Toronto Blue Jays a Texas Rangers-t verte 3-2-re, a Royals pedig a Houston Astros ellen győzedelmeskedett ugyanilyen mérleggel.

Kisebbfajta meglepetést okozott a szakértők számára a National League döntőjének párosítása. A főcsoportból a Central Division elképesztően erős volt idén, három csapat is rájátszásba került. Az MLB-ben a főcsoportokban három divízió van, a három divíziógyőztes egyenesen rájátszásba jut, a mögöttük két legjobb győzelem-vereség mutatóval álló csapat egy Wild Card meccsen döntenek a bejutásról. Tehát a Central Division három csapata is jobban végzett, mint az összes többi divízió győztese. Az NL-t a legjobb mérleggel a St. Louis Cardinals zárta kereken 100 győzelemmel, ami több, mint 60%-os győzelmi arányt jelent (ami remeknek számít az MLB-ben). A Wild Card meccset a Chicago Cubs nyerte a Pittsburgh Pirates ellenében, majd hamár a Bocsok lendületbe jöttek, 3-1 arányban lelépték a St. Louis Cardinals-t is a főcsoport elődöntőjében. A másik ágon az örökös második new yorki csapat (ugyebár a New York Yakees az örökös első), a New York Mets megszenvedett a liga egyik legsikeresebb történetét maga mögött tudó Los Angeles Dodgers ellen, azonban 3-2-es végeredménnyel mégis a liga döntőjébe tudtak jutni.

A League Championship Series (a főcsoportdöntők) október 17-én, szombaton kezdődnek. Az MLB-ben külön ki szokták emelni azt is, hogy mely pitcher-ök (dobók) párharcával kezdődik egy-egy mérkőzés. A sorozatot a David Price (Blue Jays) és Yordano Ventura (Royals) párharca nyitja. Kettejük közül egyértelműen Price zárt jobb alapszakaszt, 18-5-ös mérlegével és 223 strikeoutjával. Az NL nyitó párosításában Jon Lester (Cubs) és Matt Harvey (Mets) csapnak össze. Harvey jobb mérleggel jutott el idáig, Lester pedig bár negatív mérleggel áll, jóval több strikeoutot regisztrált idén.

Aki érti és szereti a baseballt, mindenképpen nézzen bele az utolsó néhány mérkőzésbe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése