2015. május 16., szombat

Nagy körbetekintés

Bár vigyázó tekintetünket mostanában Magyarországra vetjük, a MAFSZ három bajnoksága került fókuszba, valamint lacrosse-osaink sziléziai vitézkedése, ettől függetlenül a világ sportélete nem állt le, sőt, számos, minket is érdeklő liga nagyon fontos stádiumba jutott el. Nézzünk kicsit körül a football, a lacrosse, a jégkorong, a kosárlabda és a baseball világában!




AMERIKAI FOOTBALL

Mint a New England Patriots-ot kevelő valaki, nyilván nekem most az NFL holtidényének eseményei közül a legfontosabb a DeflateGate néven elhíresült botrány, a Patriots leengedett labdái körül felfújt (szóvicc) esemény. Pillanatnyilag ott vagyunk, hogy egy többszáz oldalas jelentés alapján a New England kapott egy nagyon durva büntetést, mellette első körös draftjogot buktak és Brady 4 meccses eltiltást is kapott. Azt gondolom, tulajdonképpen irgalmatlanul nagy lúzer a Pats. A liga kétségtelenül egyik legjobb csapata, regnáló bajnokok, egy dinasztia, élükön az egyik legnagyobb football koponyával… és várhatóan sosem fogják levakarni magukról, hogy csalók.
Leengedték a labdákat egy kicsit… igen, valóban a labdák elkapásakor, illetve átvételekor érezni lehet a nyomásbeli különbséget. De vajon számít annyit, hogy akár az adott mérkőzés eredményét bármennyiben is befolyásolta? Nem hinném. (Persze, lehet, hogy tévedek.) De bevállalták ezt a kis stiklit – és lebuktak. Akárcsak tették ezt a SpyGate nevet viselő kamerázós sztorijuknál is. Néhány évvel ezelőtt lebuktak azzal, hogy felvették az ellenfelek edzéseit, megtanulták a kézjeleket, stb.
De vajon ők voltak az egyetlenek? Ha naivak maradunk és azt gondoljuk, hogy ilyen trükkökhöz más nem folyamodik, akkor Belichick egy igazi criminal mastermind. Szerintem közel sem erről van szó. Azt gondolom, hogy a dollármilliárdokat megmozgató NFL olyan üzlet, hogy mindenki csinálja a maga kis svindlijeit. A Patriots pedig lebukik és mindig ők a csalók. Nagyon bénák.
Az NFL háttérinformációi szerint azonban kicsi az esély arra, hogy Brady eltiltása ténylegesen jogerőre emelkedne, hiszen egy brutálisan erős jogászcsapat fellebbezte meg a fegyelmi bizottság döntését. Meglátjuk. Mindenesetre Gaál Zoltán barátom (nagy Pats-drukker) örülne a legjobban Tom Terrific eltiltásának, mert akkor színre léphetne az általa félistenként imádott Jimmy Garoppolo.

Szintén amerikai foci és szintén NFL. Nem is olyan régen, két hete lezajlott a 2015-ös NFL draft. Volt egy-két érdekes esemény, de mivel idén én nem követtem nyomon, ezért nem is mélyednék bele a témába, inkább azt tanácsolom, hogy akit érdekel, az keresse fel a lexikonagyú Herczeg Ádám összefoglalóját.

Még mindig az amerikai footballnál maradva mindenképpen ki kell térni az Arena Football League-re. Érdekes módon nagyon megosztja a közönséget az aréna foci, számos olyan emberrel beszéltem már, akik nagy fooball rajongók, de az AFL-t kifejezetten utálják. Én egyébként inkább látványsportnak tekintem az amerikai aréna bajnokságot, szakmai értékét nem annyira érzem át. (A magyarországi aréna-tornákat pedig kifejezetten károsnak ítélem, de ez egészen más téma.)
Szóval az AFL. Idén hatalmas nagy felhajtás volt a los angeles-i csapat körül, ugyanis megvette őket a KISS együttes. Innentől kezdve az LA KISS lángnyelvekbe burkolózó mezben játszik. De topcsapatnak nehezen lehetne nevezni őket (konkrétan hét meccséből hét vereséget szenvedtek el ezidáig), üzleti befektetésnek azonban valószínűleg elég megfelelő lehet.
12 csapat 2 konferenciára és azon belül 2-2 divízióra osztva verseng a rájátszásba jutásért, az alapszakasz nem egészen a felénél járunk pillanatnyilag. Mivel még nagyon az elején járunk, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni egyelőre. Az biztos, hogy a négy divíziót jelenleg az Arizona Rattlers (Nyugati divízió, 5 győzelem 2 vereség), a San Jose Sabercats (Csendes-óceáni divízió, 7 győzelem 0 vereség), a Tampa Bay Storm (Déli divízió, 3 győzelem 3 vereség) és a Philadelphia Soul (Keleti divízió, 7 győzelem, 0 vereség). A legtöbb pontot eddig a Philadelphia Soul szerezte, szám szerint 419-et, ami azt jelenti, hogy mérkőzésenként átlagosan közel 60 pontot szereznek. Ez még AFL szinten is impresszív.

Visszatérve a nagypályára, lényeges lehet még említést tenni arról, hogy elkezdődött az egyetemeken is a tavaszi felkészülési időszak. Számos már tradicionális Spring Game-en is túl vagyunk, ahol adott egyetem két csapatot is kiállít (általában az egyetem két színében) és egymás ellen játszanak egy felkészülési mérkőzést. Érdekességként jelzem, hogy Magyarországon először itthon is sor került egy efféle Spring Game-re, a Budapest Wolves fekete és piros csapata csapott össze egymással a szezon előtt.


LACROSSE 

Nagyjából a szezon negyedén van túl a Major League Lacrosse, az észak-amerikai profi field lacrosse bajnokságában. A nyolc csapatos pontvadászatban jelenleg a szupersztár Paul Rabilt is soraiban tudó New York Lizards veretlenül, 5 győzelemmel áll az élen. Már a szezon elején sejteni lehetett, hogy a New York, a Chesapeake és esetleg a Rochester emelkedhet ki a csapatok közül, utánuk azonban nagyon kemény harcok fognak folyni. Már most négy csapat is 1-3-as mérleget tud felmutatni és nem valószínű, hogy az alapszakasz végeztével sokkal jobban szétzilálódna a hátsó mezőny.

Ennél sokkal előrehaladottabb állapotban van már a National Lacrosse League, az észak-amerikai profi indoor lacrosse (vagy box lacrosse) bajnokság, a két divizióra osztott mezőny a divizió döntőknél tart.
A West Division négy csapatából fölényesen emelkedett ki az Edmonton Rush, mellettük még a Clagary Roughnecks és a Colorado Mammoth jutott rájátszásba. A Vancouver Stealth kifejezetten gyenge szezont zárt, 5-13-as mérlegével utolsó lett a divízióban. A nyugati divízió elődöntőjében a Calgary 11-6-ra legyőzte a Mammoth-ot, így a divízió döntőjét (a bajnoki elődöntőt) a Rush és a Roughnecks két mérkőzéses párharca adja.
Keleten még inkább egyértelmű volt a helyzet, hiszen három bőven pozitív mérleggel záró csapat (Toronto Rock, Rochester Knighthawks, Buffalo Bandits) mellett két bőven negatív mérleggel záró csapat (Minnesota Swarm és New England Black Wolves) kullogott. Az East Division elődöntőjét a 14-11 arányban a Knighthawks nyerte a Bandits ellenében, így a csoportdöntőben Toronto-Rochester párharcot láthatunk.
Az alapszakasz legértékesebb játékosa Shawn Evens, a Calgary Roughnecks támadója lett, 47 gólt és 83 gólpasszt (összesen 130 pont) regisztrált.

A végéhez közeledik a divízió I-es NCAA lacrosse bajnokság is.
A fiúknál hétvégén rendezik meg a rájátszás második körét, azaz a negyeddöntőket. Tulajdonképpen eget verő meglepetésekről nem igazán tudok beszámolni. Talán az Ohio State és a Johns Hopkins, a vártnál gyengébb alapszakaszára figyelhetünk fel. Előbbi 11-6, utóbbi 9-6-os mérleggel jutott rájátszásba. A gyengébb regular season után érdekes módon éppen ez a két egyetem az, amelyik upsetet okozott és a magasabban rangsorolt csapatot kiütötte az első körben, a Buckeyes az ötödik kiemelt (és back-to-back regnáló bajnok) Duke-ot búcsúztatta (16-11), míg a Blue Jays egészen egyszerűen elsöpörte a Virginia csapatát (19-7). A négy negyeddöntő párosításai közül legizgalmasabbnak a Johns Hopkins vs Syracuse mérkőzés ígérkezik, a 2008-as lacrosse döntő visszavágója lesz, ha úgy tetszik. A további három párosítás: Notre Dame vs Albany, North Carolina vs Maryland és Denver vs Ohio State.
A hölgyek mezőnyében az elmúlt évtizedet a Northwestern, a Maryland és a North Carolina lacrosse programja határozta meg. Mind a négy csapat jelenleg is ott van a legjobb nyolc között. Kisebb meglepetés, hogy a mostanában éledező USC lacrosse program a nyolcaddöntőkig vitte a Trojans női csapatát, ott azonban a Duke már túl kemény ellenfélnek bizonyult. Elképesztően jó összecsapások várhatók a negyeddöntőkben. A Northwestern vs Maryland csata az elmúlt 5 szezonban 3 bajnoki döntő párosítását idézi, gondolom, ez sok egyéb kommentárt nem is igényel. A Duke és a Princeton meccse történelmi rivalizálás a két elitiskola között. Emellett a másik két negyeddöntőn a North Carolina találkozik a Penn State-tel és a Syracuse a Loyola (Maryland) egyetemmel.
Idén még három lacrosse program, a North Carolina, a Maryland és a Syracuse van versenyben, hogy elérjék a legnagyobb egyetemi lacrosse sikert, nevezetesen, hogy a férfiak és a nők mezőnyében is bajnoki címet szerezzenek. Ez utoljára 1994-ben sikerült a Princtonnak.


JÉGKORONG

Szintén már mélyen a rájátszásban tart az NHL, az észak-amerikai jégkorong bajnokság, konkrétan a konferenciadöntők párharcai következnek.
A keleti konferenciában számomra a legnagyobb meglepetés az volt, hogy az elmúlt évek meghatározó keleti csapatává nőtt Boston Bruins idén nem jutott rájátszásba, 2 ponttal megelőzte őket a Pittsburgh Penguins csapata a nyolcadik helyen. A Philadelphia Flyers pedig gyakorlatilag 2010 óta nem talál magára, az idei teljesítményük a 16 csapatos keleti konferencia 12. helyére volt elég. Maga a rájátszás első két köre keleten abszolút semmi meglepetést nem tartogatott számunkra, leszámítva a Tampa Bay Lightning 4-2-es összesített győzelmét a Montréal Canadiens ellen végig papírforma eredmények születtek. A konferenciadöntőben a New York Rangers és a Tampa Bay Lightning feszül egymásnak.
Nyugaton a legnagyobb meglepetést a Los Angeles Kings alapszakaszbeli teljesítménye (alulteljesítése) okozta. A Kings az elmúlt három szezonból kettő alkalommal is magasba emelhette a Stanley Cupot (2012, 2014), idén a rájátszásba sem sikerült bejutniuk. Hallottam egy interjút Szuper Leventével, aki szerint a csapat összetétele, az öltözői hangulat, a húzóemberek betlizése és kiöregedése miatt teljesen várható volt ez a meltdown a kaliforniai csapatnál. Érdekesség, hogy a nyugati playoff első körében az Anaheim Ducks és a Winnipeg Jets összecsapását leszámítva minden párharcnál borult a papírforma és az alacsonyabb alapszakaszbeli helyezést megszerző csapat jutott tovább. A divíziódöntőkben aztán már helyreállt a rend, a Chicago Blackhawks kisöpörte (4-0) a Minnesota Wildot, az Anaheim Ducks pedig 4-1-gyel búcsúztatta a Calgary Flames csapatát. A nyugati konferenciadöntőben tehát Chicago-Anaheim párharcot láthatunk, 2013 után ismét a Western Conference csúcsára érhet a Blackhawks. A Ducks utolsó alkalommal 2007-ben volt a nyugati konferencia bajnoka, abban a szezonban a Pronger, Scott Niedermayer, Selanne, Perry, Rob Niedermayer, Getzlaf, Carter nevekkel fémjelzett csapat a Stanley Cupot is megszerezte.
Mindenképpen érdekes lesz majd látni, hogy a rájátszás végén megtörik-e a Western Coference jelenleg három éve tartó uralkodása vagy sikerül keleti csapatnak bajnoki címet szereznie. Személy szerint erősebbnek érzem a két versenyben maradt nyugati csapatot (esetleg a Rangers-ben látok még esélyt).


KOSÁRLABDA

A végjátékhoz közeledik az NBA, az észak-amerikai profi kosárlabda liga is. Nyugaton még várunk a konferenciadöntő második résztvevőjére, ugyanis a Los Angeles Clippers és a Houston Rockets a maximális 7 mérkőzés alatt fogja csak eldönteni, a párharcot (jelenleg értelemszerűen 3-3 a csata állása). Ez egyébként főleg a Clippers továbbjutása esetén faktor is lehet, ugyanis a los angelesi csapat a rájátszás első körét is hét mérkőzésen nyerte meg, a második körben is hetet játszik, míg ellenfelük, a Golden State Warriors 4-0-ás (a New Orleans Pelicans ellen) és 4-2-es (a Mamphis Grizzlies ellen) öszesítésekkel viszonylag könnyen jutott a konferenciadöntőbe. A rájátszás nyugati oldaláról nagyon hiányzik a Los Angeles Lakers. Az egyik legismertebb NBA csapat iszonyatosan vergődik és a már kiöregedő Kobe Bryant szerepe is nagyon megosztja a köz- és a szakmai véleményt.
Keleten már biztos a konferenciadöntő párosítása. Az egyik résztvevő az Atlanta Hawks. A Hawks először a Brooklyn Nets-et, majd a második körben a Washington Wizards-ot búcsúztatta egyaránt 4-2-es mérleggel. A másik konferenciadöntős az a Cleveland Cavaliers, aki visszakapta sorai közé a "tékozló fiút". A jelek szerint LeBron James komolyan meg akarja hálálni, hogy visszatérhetett Miamiból. A konferenciadöntőbe először a Boston Celtics-en keresztül vezetett az út. Legnagyobb bánatomra a Celtics éppen irgalmatlan nagy gödörben van. Hiába volt az elmúlt évtized meghatározó keleti csapata, főleg, miután 2007-ben együtt kezdett játszani a nagy hármas, Kevin Garnett, Paul Pierce és Rajon Rondo. 2013-ban a nagy hármas eligazolt és nem maradt semmi, a tavalyi szezonban rájátszásba sem jutott a csapat. Idén Rondo visszajött, de a legutolsó meccsen sikerült egyáltalán kivívni a rájátszást érő helyet, majd az első körben a Cleveland kisöpörte (4-0) a Celtics-et. Minden olyan profi csapatnál, ahol felnő egy nagy generáció, ott törvényszerű, hogy a generációváltás egy nagyon fájdalmas folyamat lesz.
Egyébként, ha már szóba hoztam Paul Pierce-et: ma ő volt a sportújságírás központi alakja, hiszen miután kiesett a rájátszásból az a Washington Wizards, akit ő vitt végig (eddig) a playoffon, Pierce azt fontolgatja, hogy abahagyja a játékot. Visszavonulása nagy veszteség az egész NBA-nek.
Bár nem vagyok egy hatalmas NBA-szakértő, az alapján a néhány mérkőzése alapján, amit mostanában láttam (és néhány elemzésre építve) nagypn meglepődnék, ha az idei szezon végén nem a Golden State Warriors-t nyilvánítanák World Championnak.


BASEBALL

Az amerikai profi baseball liga, az MLB ugyebár egész évben zajlik, így az első felvonás felénél sem járunk még. A csapatok még csak 32-37 meccset játszottak le, így messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni.
Ami biztos, hogy pillanatnyilag a hat csoportot az alábbi csapatok vezetik:
American League - Keleti Csoport: New York Yankees
American League - Központi Csoport: Kansas City Royals
American League - Nyugati Csoport: Houston Astros
National League - Keleti Csoport: New York Mets
National League - Központi Csoport: St. Louis Cardinals
National League - Nyugati Csoport: Los Angeles Dodgers


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése