2014. december 18., csütörtök

Két lépésre a rájátszástól

Magyar idő szerint holnap hajnalban egy betlirangadóval kezdődik az NFL utolsó előtti alapszakasz köre. A Tennessee Titans és a Jacksonville Jaguars egyaránt 2-12-es mérleggel állnak az AFC déli csoportjában, összecsapásuk gyakorlatilag annyiban lehet jelentős, hogy végül ki “nyeri meg” a jövő évi draftra az 1/1-es pick jogot.

Jaguars vs Titans

Ennél persze sokkal jelentősebb mérkőzésekre is sor kerül a héten, hiszen nagyon közel a vége, óriási versenyfutás van a rájátszást jelentő helyekért.



Nézzük is a két konferenciát, kezdve az AFC főcsoporttal.

Három csoportban már az előző játékhét lezárultával divizióelsőt tudtunk hirdetni. A New England Patriots zsinórban hatodik alkalommal húzta be az AFC East csoport első helyét. Az utolsó két játékhétre két csoportellenfél maradt számukra, előbb a New York Jets, utána pedig a Buffalo Bills. Amennyiben a két mérkőzés közül egyet megnyernek, akkor már szinte biztos, hogy az AFC főcsoport első két helyének egyikét fogják elfoglalni, azaz nem kell majd Wild Card meccset játszaniuk. A Jets nem tűnik komoly ellenfélnek, a 3-11-es mérlegük nagyjából alátámasztja, hogy milyen játékerőt képviselnek idén. Bár extra motivációt jelenthet a csapat részére egyrészt, hogy nagy riválist kellene legyőzniük, másrészt pedig minden mérkőzésük Rex Ryan állásáért megy mostmár (már amennyiben van bármi, ami megmetheti a vezetőedző munkáját a new yorki csapatnál).
A Bills esetében azonban sokkal égetőbb fontosságú a Pats elleni mérkőzés. Amennyiben a Buffalo a két hátralévő mérkőzését (Raiders, Patriots) meg tudja nyerni, úgy komoly pályázó a Wild Card körre.
Az AFC East divizióból tulajdonképpen a Miami Dolphins-nak is van még esélye rájátszásba jutni, amennyiben a Minnesota Vikings és a New York Jets ellen is győzni tudnak. Persze ebben az esetben is még rengeteg körülménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy megcsípjék a Wild Card helyet.
Dolphins és a Bulls

Az AFC déli csoportjában kicsit könnyebb a helyzet. Az Indianapolis Colts 10-4-es mérleggel már egyértelmű győztese a diviziónak. Még a Cowboys és a Titans ellen fognak játszani. Ha mind a két összecsapásukat behúzzák, és a Patriots vagy a Broncos mind a két hátralévő mérkőzésüket elbukják, akkor még kiemeltként be is juthatnak a rájátszásba.
A csoport két harmatgyenge tagjának, a Titans-nek és a Jaguars-nek esélye sincs rájátszásba jutni, azonban a Houston Texans még versenyt futhat egy Wild Card helyért. Houstonban már azt követelik, hogy J.J. Watt irányító poszton is játszon, azonban, ami igazn fontos, az az, hogy a Ravens és a Jaguars tetemein keresztül vezet az út a rájátszásba. Ki kell emelni, hogy még ha mindkét mérkőzést be is húzzák (lássuk be, a Ravens azért nem feltétlenül könnyű ellenfél, még akkor sem, ha idén elég gyengécskék), akkor sem a saját kezükben van a döntés a Wild Card helyet illetően, 9-7-es mérleggel azért még lehet esélyük.
Colts és a Texans

Az AFC harmadik, biztos csoportelsője a nyugati csoportban a Denver Broncos. Furcsa mérkőzéseket játszik mostanában a Broncos - azt gondolom, ha azt állítom, hogy Jakyll és Hyde képet mutatnak, egy cseppet sem túlzok. Mindenesetre gyakorlatilag még egy győzelem kell nekik a first-round bye-hoz, azaz ahhoz, hogy ne kelljen Wild Card mérkőzést játszaniuk. Útjuk a Cincinnati Bengals-on és az Oakland Raiders-ön kereszül vezet.
A csoportban az Oakland Raiders 2-12-es mérlegével már biztos utolsó, azonban két csapat még komoly versenyben van a Wild Card helyért. A San Diego Chargers és a Kansas City Chiefs egyaránt 8-6-os mérleggel várja az utolsó két összecsapást. A Chiefs a Steelers ellen, a Chargers pedig a 49ers ellen kezd. Egyik sem könnyű mérkőzés, azonban ha mind a két csapat nyerni tud, az utolsó meccs nagyon izgalmas lesz, gyakorlatilag egy rájátszás mérkőzéssel felérő összecsapást fog játszani egymás ellen a Chargers és a Chiefs.
Chiefs és a Chargers

Az AFC legizgalmasabb és legnyitottabb csoportja az AFC North. Mind a négy csapatnak matematikai esélye van még a rájátszásra. Sőt, az sem kizárt, hogy a csoportból három csapat is rájátszásba fog jutni. Közülük komoly lépéshátrányban van a Cleveland Browns, két győzelemmel lemaradva a csoportriválisok mögött. Egy jó hajrával (győzelem a Panthers és a Ravens ellen) és egy nagy adag szerencsével még Manziel csapata is megcsípheti a rájátszást. Azért lássuk be, két nehéz ellenfél van hátra és múlt héten csúnya shut-outba futottak bele, nem hinném, hogy a számszaki esélyeken túl komolyabb reménye lehetne a Browns-drukkereknek.
Apró lépéselőnnyel várja az utolsó két fordulót a Cincinnati Bengals. 9-4-1-es mérlegük mellett azonban nehéz ellenfelek várnak még rájuk. Kezdenek a Broncos ellen, akik várhatóan a főcsoportelsőségre és a home-field advantage-re hajtanak, majd a Steelers következik, akik csoportriválisként a rájátszásért küzdenek.
Ha már szóba került, jöjjön a Steelers. 9-5-ös mérleggel várják a hajrát, a Chiefs és a Bengals ellen kemény meccsek várnak rájuk.
A csoport harmadik helyén áll jelenleg a Baltimore Ravens szintén 9-5-ös mérleggel. Az előbbi két csoportriválishoz képest talán nekik a legszerencsésebb a sorsolásuk az utolsó két körre, előbb megkapják a Texans-t, utána jöhet a Browns.
Érdekesség, hogy amennyiben mind a három (Bengals, Steelers, Ravens) egy meccset nyer, szerencsés csillagzat mellett mindhárom rájátszásba juthat.
Bengals és a Steelers

Összefoglalva tehát pillanatnyilag így áll az AFC főcsoport:
MÁR RÁJÁTSZÁSBA JUTOTT:
New England Patriots (AFC East, 11-3)
Denver Broncos (AFC West, 11-3)
Indianapolis Colts (AFC South, 10-4)
MÉG VERSENYBEN A RÁJÁTSZÁST JELENTŐ HELYEKÉRT:
Cincinnati Bengals (AFC North, 9-4-1)
Pittsburgh Steelers (AFC North, 9-5)
Baltimore Ravens (AFC North, 9-5)
Kansas City Chiefs (AFC West, 8-6)
San Diego Chargers (AFC West, 8-6)
Buffalo Bills (AFC East, 8-6)
Houston Texans (AFC South, 7-7)
Miami Dolphins (AFC East, 7-7)
Cleveland Browns (AFC North, 7-7)


Jöhet az NFC főcsoport.
Érdekesen alakul az a főcsoport. Annak ellenére, hogy még csak egyetlen csapat helye biztos a rájátszásban (Arizona Cardinals), csupán kilenc csapatnak van esélye arra, hogy megcsípje a rájátszás hat helyének valamelyikét.

A főcsoport (sőt, az egész NFL) legerősebb csoportja - az összesített győzelem-vereség mutatókat figyelembe véve - az NFC West divizió. Élen pillanatnyilag az Arizona Cardinals áll 11-3-as mérleggel. Két csoportrivális ellen játszák az utolsó két fordulót. Először a Seattle Seahawks következik, akiknek a győzelem elengedhetetlenül fontos lenne, majd következik a San Francisco 49ers. Nem könnyű sorsolás, bár kérdés, hogy az idén nem túl erős 49ers mire lesz képes úgy, hogy már nem juthatnak rájátszásba, ráadásul jó eséllyel vezetőedzőjük utolsó két mérkőzésére készülnek.
Említettem, hogy a Seahawks számára létfontosságú mérkőzések következnek. Jelenleg a regnáló bajnok a csoport második helyén áll 10-4-es mérleggel. Az utolsó fordulóban a Rams ellen játszanak. Amennyiben két mérkőzés közül az egyiket megnyerik, szinte biztos, hogy rájátszásba jutnak (függően a főcsoportriválisok eredményeitől persze).
Cardinals és a Seahawks

Az NFC keleti csoportjában is még kettő csapat van versenyben. A Dallas Cowboys jobb helyzetben van és egy győzelemmel is óriási lépést tesznek a rájátszás felé. 10-4-es a mérlegük és a Colts, illetve a harmatgyenge Washington Redskins vár még rájuk.
A csoport második playoff-aspiránsa a Philadelphia Eagles. Az ő esetleges botlásuk a Cowboys malmára hajtja a vizet. Azonban nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy hibázzanak. Két verhető ellenfél vár még rájuk, a Redskins és a Giants. Ha mind a kettőt megnyerik, nagyon nagy lépést tesznek a rájátszás felé.
Eagles és a Cowboys

Az NFC North divizióban fej fej mellett halad 10-4-es mérleggel a Green Bay Packers és a Detroit Lions. Az első mérkőzésük mind a kettőjüknek viszonylag könnyű, a Packers-re a Tampa Bay Buccaneers, a Lions-re pedig a Chicago Bears vár. Azonban az utolsó mérkőzés igazi showdown lesz. A két csapat egymás ellen játszik és jó eséllyel ezen a mérkőzésen dől el a csoportelőség, a főcsoportban a kiemelt szerep és egyáltalán a rájátszásba jutás. Bár az is igaz, hogy egy győzelem és egy vereség is elég lehet a rájátszásra mindkét csapatnak.
Lions és a Packers

A legizgalmasabb a helyzet az NFL talán leggyengébb csoportjában. Az NFC déli csoportjában mindegyik csapat negatív mérleggel áll és három csapatnak is esélye lehet még csoportelsőként rájátszásba jutni. Itt azonban elég egyértelmű a helyzet, mert csak a csoportelső juthat tovább.
A New Orleans Saints az utolsó héten egy apró lépéselőnybe került, 6-8-as mérleggel várja az utolsó két fordulót. Ellenfelük az Atlanta Falcons és a Tampa Bay Buccaneers lesz. Utóbbi nem tűnik nehéz ellenfélnek, azonban a Falcons is a rájátszásért fut. A Saints lépéselőnye annyit jelent, hogy egy győzelme abban az esetben jelent rájátszást, amennyiben a Panthers elszenved egy vereséget.
A Carolina Panthers két szempontból is hátrányban van a Saints-hez képest. Egyrészt 5-8-1-es mérleggel várják a végjátékot, másrészt pedig két olyan ellenfelet kapnak, akik még versenyben vannak a rájátszásért, előbb a Cleveland Browns-szal meccselnek, majd zárják a Falcons-szal. Két győzelem esetén van esélyük rájátszásba jutni.
Ahogy említettem, az Atlanta Falcons áll a legrosszabbul. 5-9-es mérlegük azt jelenti, hogy nem elég megverniük előbb a Saits-et és a Falcons-t, csak akkor lehetnek csoportelsők és juthatnak rájátszásba, amennyiben a Saints még a Bucs-tól is kikap.
Saints és a Panthers

Összefoglalva az NFC főcsoport rájátszás-esélyeit:
MÁR RÁJÁTSZÁSBA JUTOTT:
Arizona Cardinals (NFC West, 11-3)
MÉG VERSENYBEN A RÁJÁTSZÁST JELENTŐ HELYEKÉRT:
Detroit Lions (NFC North, 10-4)
Dallas Cowboys (NFC East, 10-4)
New Orleans Saints (NFC South, 6-8)
Seattle Seahawks (NFC West, 10-4)
Green Bay Packers (NFC North, 10-4)
Philadelphia Eagles (NFC East, 9-5)
Carolina Panthers (NFC South, 5-8-1)
Atlanta Falcons (NFC South, 5-9)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése