2014. november 17., hétfő

Szezon vége itthon

Idénre befejeződött Magyarországon a nagypályás amerikai football szezon.

Meglepetések, csalódások, nyilvánvalóságok és felismerések egyvelege volt ez a szezon - és azt gondolom, hogy nem csak a Budapest Hurricanes csapata számára.
Dugig tömött lelátó, több mint 6000 néző várta a HFL döntő két csapatát - Fotó: in:visible


Az év legérdekesebb - és mint kiderült, egyik legmeghatározóbb eseménye - a Budapest Cowboys és az Újbuda Rebels kooperációja volt. Felismerték, hogy önmagában mindkét csapat nem képvisel elég erőt az itthon elérhető legmagasabb szinteken (tavasszal CEI, ősszel HFL), viszont együtt össze tudnak hozni valamit, ami elég jelentős lehet itthon. Tavasszal a Cowboys indulási jogával már bíztató dolgokat műveltek a CEI-ben, ősszel pedig a Rebels indulási jogával ... hát mi más kell mondani, bajnokok lettek (köszönhetően főleg a kőkemény defense-nek).
Nem tudom, kié a fotó, de Németh Gyula Facebook-oldaláról szedtem le.
Nagy kérdés, hogy ez a fúzió állandó marad-e. Személy szerint nem tartom hosszútávon túl használható dolognak a jelenlegi szituációt. Azt gondolom, hogy a két csapat vagy tényleg egyesüljön, vagy oldják meg külön a dolgokat. Kíváncsi vagyok, mi lesz majd jövőre.


A hazai topliga csapatai közül a legszomorúbb helyzetben a Győr Sharks van. Hiába a legrégebbi hazai csapatok egyike, közel sem rendelkeznek elég játékossal. A HFL-ben például csak úgy tudnak indulni már évek óta, hogy gyakorlatilag egész Nyugat-Magyarország területéről gyűjtik össze a játékosaikat. Ráadásul az "import" játékosok jelenléte miatt a győri srácok nem igazán kapnak lehetőséget, ami lemorzsolódáshoz vezethet (és állítólag vezet). Nehéz helyzetben vannak, de remélem, sikerül talpra állniuk, mert így, szedett-vedett csapattal elindulni a HFL-ben nem biztos, hogy előre mutató dolog.
Macher "százszázalékosanjóképű" Bálint - Forrás: az ő Facebook-oldala

Azt gondolom, amikor a Docler Wolves a döntőbe jutott, nem sokan gondoltak arra, hogy idén nem fogja Magyarország amerikai football társadalma a legjobb sportszervezetnek kikiáltani őket - ahogy tette azt tavaly a Budapest Hurricanes tekintetében. A Wolves egy nagyon érdekes mérkőzésen, 3-0 arányban legyőzte a junior döntőben a Budapest Hurricanes juniorjait, ezzel a hazai utánpótlás korosztály bajnoka lett. A felnőtt döntőben azonban nem tudták szállítani a tőlük elvárt bajnoki címet. Ennek - elnézve a finálét - többek között az egyik legjelentősebb oka Lenner Péter runningback hiánya lehetett. Bár Roczkó Ivánnak (aki fantasztikus piros szakállkölteménnyel készült a döntőre) volt néhány bizalomgerjesztő futása, Lenner hiánya nagyon érződött.
Roczkó "Rőtszakáll" Iván - Fotó: Bratincsák Péter

Végezetül pedig a Budapest Hurricanes. Lássuk be, ez a szezon nem a felnőtt csapat legjobb idénye volt. A tavaszi CEI bajnokságot ötödik helyen zártuk, és ami még ennél is sokkal fájdalmasabb, hogy nem jutottunk döntőbe a HFL-ben. A többi csapategységünk ennél sokkal jobban teljesített. A Hurricanes 2 tavasszal második helyen zárt a MAFSZ divizió 2-ben, és ugyancsak ezüstérmesek lettek a juniorok a MAFSZ U19 kupában. Az elsőszámú csapat alulteljesítése számos okra vezethető vissza. Az azonban biztos, hogy a 2015-ös évad során sok ponton hagytunk magunknak fejlődési lehetőséget.
Fotó: in:visible

A 2014-es évad nagypályás végeredményei:

MAFSZ Divizió 1:
Bajnok: Újpest Bulldogs
Runner-up: Miskolc Steelers

MAFSZ Divizió 2:
Bajnok: Miskolc Renegades
Runner-up: Budapest Hurricanes

EFAF-CEI:
Bajnok: Pancevo Panthers (szerb)
Runner-up: Budapest Cowboys/Újbuda Rebels
Harmadik: Bratislava Monarchs (szlovák)

MAFSZ U19:
Bajnok: Budapest Wolves
Runner-up: Budapest Hurricanes
Elődöntősök: Young Guns United, Újpest Bulldogs

HFL:
Bajnok: Újbuda Rebels/Budapest Cowboys
Runner-up: Budapest Wolves
Harmadik: Budapest Hurricanes
Negyedik: Győr Sharks


Kitaláltam egy pontozási rendszert, amivel a csapatok sikerességét értékelni lehet. A bajnokságokat jelentősségük szerint sorba rendeztem és ezen bajnokságokban elért helyezésére a csapatok pontokat kapnak.
1. A HFL győzelemért a csapat 4 pontot kap, a második 3-at, a harmadik 2-t, a negyedik pedig 1 pontot.
2. A MAFSZ U19 Junior bajnokság győztese 3 pontot, a második helyezett 2 pontot és a két elődöntős 1-1 pontot kap.
3. A MAFSZ Div 1 bajnok 2 pontot, a második helyezett pedig 1 pontot.
4. A MAFSZ Div 2 esetében ugyancsak a bajnok 2-t, az ezüstértmes 1 pontot kap.
5. Az EFAF CEI versenysorozat győzese 3 pontot, a második helyezett 2 pontot, a harmadik pedig 1 pontot kap.
Pontazonosság esetén első sorban az dönt, hogy melyik csapat szerzett pontot több bajnokságban. Ezt követően, ha azonos számú bajnokságból szereztek pontot az azonos ponttal álló csapatok, akkor az dönt, hogy a két sportszervezet közül melyik csapat érte el a jobb eredményt a fenti jelentősségi sorrendben magasabban álló bajnokságban.
(Szerintem igazságos pontozás, a bajnokságok jelentősségén alapul, azoknak függvényében próbáltam elosztani, de ha valakinek van más ötlete a pontozásra, szívesen meghallgatom komment formájában.)

A fent részletezett pontozási rendszer alapján a magyar csapatok az alábbi pontokat kapták idén:

1. CowBells - 6 pont
2. Docler Wolves - 6 pont
3. Budapest Hurricanes - 5 pont
4. Újpest Bulldogs - 3 pont
5. Miskolc Renegades - 2 pont
6. Győr Sharks - 1 pont
7. Young Guns United - 1 pont
8. Miskolc Steelers - 1 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése