2014. január 26., vasárnap

Football all-star meccsek

Magyar idő szerint tegnap este az alabamai Mobile adott otthont a végzős egyetemisták éves mérkőzésének, a Senior Bowlnak. NFL edzők társaságában (és főképp felügyelete alatt) készülnek a senior játékosok, akik részt akarnak venni a soron következő NFL Drafton, majd vívják meg mérkőzésüket. Valójában a Senior Bowl az utolsó lehetőség a tavaszi NFL Combine-t megelőzően, hogy a játékosok megmutassák, mit tudnak. 



Amolyan All-Star mérkőzése ez az egyetemi amerikai footballnak, de annál bizonyos tekintetben sokkal több, mégis sokkal kevesebb. Kevesebb, ugyanis a Senior Bowlra ténylegesen csak az NFL-be készülő végzős játékosok kapnak meghívást, azaz számos elképesztő képességű játékos - akik nem seniorok - nem vehet részt a mérkőzésen. Ráadásul, a sérülésveszélytől tartva vannak olyan végzős játékosok is, akik inkább lemondják a mobile-i mérkőzést.
Hogy miért több mégis egy szimpla all-star meccsnél? Egyszerű. Megnézzük bármely sportág All-Star meccsét (nevezzék bárhogy is), az maga a sportág ünnepélye. Remek a hangulat, az eredmény nem számít, a szórakoztatás, a látványosság a cél, nem feltétlenül a konkrét teljesítmény. Nos, a Senior Bowlon ez közel sem így van. A játékosok nagyon bizonyítani akarnak, sokszor ez a görcsösségig fajul és sok a hiba. A mérkőzésen a teljesítményeken draft pozíciók, karrierek múlhatnak, így hatalmas a tét. Persze egy rosszul sikerült Senior Bowl-szereplés még nem jelenti önmagában azt, hogy valaki rossz helyen kel majd el a drafton, ugyanígy az sem garantált, hogy ha egy játékos csillog-villog a Senior Bowlon, akkor első körös draft pick lesz. Természetesen rengeteg múlik a combine-on mutatott teljesítményen is.
A "végzős bálon" a játékosokat két csapatra osztják, egyik a Team North, másik a Team South. Ez leginkább csak az elnevezése a két csapatnak, konkrét földrajzi tényezőket nem igazán vesz figyelembe (például az északi csapatban floridai és kaliforniai játékosok is helyet kapnak, míg a déli csapatban találkozunk bostoni játékossal).
Az idei Senior Bowlon az első félidőben nagyon elhúzott a Team South, az északi csapat első pontjait a második negyed legvégén szerezte, mindezt úgy, hogy csupán a félidő első és utolsó drive-jában sikerült egyáltalán first downt szerezni. Félidőben a Team South 20-3 arányban vezetett. A második félidő aztán elképesztően egysíkú és rengeteg hibával teletűzdelt játékot hozott. Egyik csapat sem bírt igazán a másikkal, végül a Team North egy sikeres drive végén touchdownt szerzett. 20-10-es eredménynél az északi csapat komoly rohamokba kezdett, de egy perrcel a mérkőzés vége előtt a drive - és ezzel a reményük - egy interceptionnel elhalt.
A mérkőzés MVP-je a déli csapat játékosa, az Auburn defensive endje, Dee Ford lett.

Logan Thomas (QB - Virginia Tech) vs Dee Ford (DE - Auburn)

A végzős bowlt követően, itteni idő szerint holnap hajnali fél kettőkor kezdődik a profi játékosok all-star gálája, a Pro Bowl. Ez a rendezvény tényleg egy hamisítatlan all-star gála. A játékosok, az edzők, a nézők, mindenki csak a móka kedvéért van ott, szórakozásból vesz részt rajta, a sportág ünnepe az, ezért nézi, aki nézi. Ráadásul az idei Pro Bowl egy új hagyományt is bevezet. A korábbi években a sportszakma és a rajongók közösen választották meg az AFC és az NFC konferencia legjobbjait, ezek a játékosok adták a két konferencia rosterét. Idén viszont minden máshogy volt. Azt gondolom, az új rendszer a Fantasy Football elképesztő népszerűségének köszönhető elsősorban, illetve a Pro Bowl nézettségének visszaesésében. Az új Pro Bowl rendszer lehetőséget adott arra, hogy minden eddiginél  több műsoridőt szentelhessenek a gálának.

Team Sanders (balról jobbra: Jamaal Charles, JJ Watt, Deion Sanders)
és a Team Rice (jobbról balra: Robert Quinn, Drew Brees, Jerry Rice) a Pro Bowl Draft előtt
Ugyanis idén a kiválasztott játékosok nem konferenciák szerint, automatikusan kerülnek a csapatokhoz, hanem egy több órás Pro Bowl Drafton válaszotta őket ki a két csapat kinevezett legenda csapatkapitánya, Jerry Rice és Deion Sanders. Így aztán AFC és NFC játékosok vegyesen kerülhettek a csapatban, sőt, csapattársak is játszanak egymás ellen.

Team Sanders
A Pro Bowl Draft pedig egy nagyon kellemes, szórakoztató műsor volt. Sok nevetéssel, trash talkkal, megjátszott sértettséggel. Az első napon a defensive tackle-ök, a centerek, a long snapperek, az offensive guardok, a fullbackek, a punterek és a special team playerek draftolása történt meg, második napon keltek el a skill playerek, az irányítók, a running backek, a receiverek, a linebackerek, a defensive backek, valamint a defensive endek, az offensive tackle-ök, a kickerek és a returnerek.
Sportszakmai szempontból persze sehol sincs a Pro Bowl akár egy pre-season meccshez képest sem. Nincsenek (vagy nagyon ritkák) a komoly ütközések, mindenki csak úgy ímmel-ámmal játszik és közben nagyokat nevetnek.
Alex Smith és a Team Rice edzés közben
Az NFL Network jóvoltából rengeteg percnyi felvételt is megismerhettünk, ami az edzéseken készült... Hát sokmindent lehetett mondani ezekről a pillanatokról, de azt nem, hogy komoly készülés lett volna a főműsoridős megmérettetésre.

Magyar idő szerint hajnali fél kettőkor irány Hawaii

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése